Frågelådan

Här kan du fråga om allt som rör föräldraskapet till barn med autism. Jag  hoppas att vi gemensamt hjälper till att svara på frågorna.

Annonser

25 Replies to “Frågelådan”

 1. Första frågan kommer från mig själv: Finns det färger för månaderna? Jag ska göra ett årsschema för 2010

  1. Jag fick för mig att jag hade sett det, men hittar inte nu. Det finns ju symboler i picto tex, och de har inga färger (dagarna har ju det), så kanske inte?

 2. Alltså det ser kanske konstigt ut med min fråga, jag borde kanske veta, men vet alltså inte så det vore intressant om du hade fått nåt svar…

 3. Det här är kanske inte så mycket en frågan som en önskan om ämne. Jag är fixerad vid skolan och vill gärna lära mig mer om LYCKAD skolgång för elever med Autism.

  1. Tyvärr Linda känner jag inte till ett enda fall av lyckad skolgång integrerat i grundskola. Visst funkar det för många men det kräver nästan alltid att föräldrarna gör ett hästjobb. Jag skulle vilja påstå att kunskaperna om tydliggörande pedagogik och förståelsen för att den behövs är näst intill obefintlig på landets grundskolor. Autismklasser, autismskolor och särskolor har jag däremot hört mycket positivt om.

   1. Jessica det bästa råd jag har är att använda tidhjälpmedel. Timstock för övergångar och för att mäta kortare perioder förstås men sigvart dygnstavla för att visa dygnet. Eller chrono comai som är ett program man kan ladda ner i mobilen. Man kan få det som hjälpmedel. Fast det programmet är för de ungdomar/vuxna.
    Vi använder schema både i veckoform, för dagen och för kortare sekvenser under dagen. Så vi täcker upp hela dagen. Schema i kombination med tidhjälpmedel är det bästa jag kan komma på.

    Vad tror du?

 4. En timstock ska vi BUP fixa har de sagt, hoppas det inte tar allt för lång tid bara. Och nu ska jag genast googla på dygnstavla och chrono comai! Är helt ny på allt det här, så jag är tacksam för alla tips!

  Tack för hjälpen!

  1. Åh, nu har jag googlat och en sån sigvart dygnstavla vill jag ha!! Men hur fungerar det, ska man köpa privat eller ordnar hab en sån sak?

   1. Oj, det var dyrt, då kanske det är svårt att få en? Men jag ska fråga på hab. Tack så hemskt mycket för din hjälp!

 5. Kanske knasig fråga men jag undrar om det finns några belägg för att personer med autism kan ha en naturlig förståelse för (eller lätt för att lära sig) djurs beteenden?
  Vet att jag bland annat hört om en person med autism/asperger (?) som var väldigt duktig på att förstå kors behov och beteenden när man planerade en ladugård.
  Någon som tycker det låter bekant?

 6. Ny fråga. Försökte förklara asperger för en kompis igår men lyckades inget bra.
  Hur förklarar man skillnaden mellan as:arens kontrollbehov och en ”kontroll-människa” (alltså någon som ”styr familjen med järnhand” typ).
  Förstår du vad jag menar? Det är så självklart skillnad men jag lyckades inte nå fram vari skillnaden låg.

  1. Det är nog inte alltid någon skillnad. En person med kontrollbehov som styr sin familj med järnhand kan mycket väl vara en person med as – men också inte.
   Jag tror att den förutsägbarhet som en person inom autismspektrumet behöver är det du menar. Att man har koll på vad som ska hända. Vad man ska förvänta sig. Att man behöver vara förberedd. Bristen på förutsägbarhet kan nog trigga mer sjukliga kontrollbehov och ocd. Precis som för oss andra om vi skulle kastas ut i en tillvaro som vi inte har något grepp om.
   Behovet av förutsägbarhet beror på att man inte kan skapa förväntningar som är sisådär lagom exakta. Antingen förväntar man sig att något ska ske exakt som en gång tidigare eller så har man ingen aning alls vad som väntar och då menar jag INGEN ANING. När jag ska göra något så vet jag på ett ungefär vad som väntar och kan vara trygg i att jag har ramarna för det som ska ske. Jag skapar en sorts helhetsuppfattning av det som ska ske och detaljerna kan skifta och det är inte så viktigt. En person inom autismspektrumet ser detaljer och saknar till del eller helt helhetsuppfattning och kan inte skapa sig en generell bild av det som ska hända. Det ger självklart oro och för en del säkerligen en del ångest. Men med rätt hjälpmedel och stöd kan det säkert bli jättebra. Den som har stora påverkansmöjligheter har stor förutsägbarhet medan den som inte kan påverka sitt liv har små. De personerna mår sämst och utvecklar psykisk ohälsa.
   Är det svar?

 7. Hej
  skriver en c-uppsats om Barn med autism, jättespännande…men har en fråga om det härmed bildschema och de internationella färgerna… För söker jag på det kommer denna sida upp… vet du vem som kom med ideén och när?

 8. Hej!

  Vi är två sjuksköterskestudenter som håller på att skriva vår c-uppsats om hur det är att vara förälder till ett barn med en diagnos i autismspektrumet.
  Vi skulle vilja komma i kontakt med dig. Vi skulle uppskatta om du kunde skicka ett mail.

  Med vänlig hälsning
  Ellen & Ulrica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s