Särbegåvning

Jag tror att det här är något jag själv är drabbad av men skolan såg någorlunda då jämfört med nu. I dagens skola har en särbegåvade elev ingen chans. Jag har ett barn som skriver A på prov men presterar F på lektionerna. Tipsa mig gärna!

13 svar till “Särbegåvning”

 1. Jag själv klarade mig men behövde aldrig göra läxor eller läsa roll prov. Men tråkigt var det.

  1. Den centrala skolan i staden har flera särbegåvade elever. Kan ni tänka er att byta? Vad säger barnet själv?

   1. Självfallet gör hon det för att passa in och inte sticka ut från gruppen samtidigt som hon är i puberteten (?) Som i sin tur kan vara en jobbig tid när man ”ska” hitta sig själv. En del särbegåvade hamnar tidigt i psykisk ohälsa så det är verkligen bra att du/ni uppmärksammar det här! Funderat på att gå med i Mensa GCP eller Filurum? Kolla in Brainchild också, de anordnar träffar för tonåringar.

   2. Jag menar Brainpool inte Brainchild.

    Gå med i Riksförbundet för särskild begåvning och stötta dom. Gör ett privat Wisc-test.

 2. Hej!
  Be om en kunskapskartläggning i ämnet!! Kan det vara läge att redan nu ”tenta av ämnet”? Troligtvis så kan ditt barn allt stoff som man går igenom under lektionstid och är uttråkad och understimulerad men visar upp sin kunskap vid provtillfällena. Eftersom vi två bor i samma kommun så kommer du högst troligt få liknande svar som ”-Så duktig är hon faktiskt inte!”, ”-Vi har inte tid” , ”-Vi har aldrig hört talats om särskild begåvning förut”
  Så egentligen är mitt bästa tips, flytta från kommunen eller skaffa en privat mentor hemma så att ditt barn åtminstone får utvecklas i sin egen takt någonstans.

  1. Min dotter gick ur sexan nu men absolut . Jag ska prata med hennes klassföreståndare och rektorn

   1. Kanske flytta upp en årskurs istället? Eller uppflytt flera år i aktuellt ämne? Om hon redan kan allt lär hon sig ju inte studieteknik!

   2. Tråkigt att höra men det är ett klassiskt scenario tyvärr. ”Att lära sig lära” borde vara högt prioriterat inom skolan men kunskapen kring särskild begåvning och dessa barns behov är tragiskt låg i Sverige och den här kommunen är inget undantag även om vi är några föräldrar som försöker ändra på det via våra barn. Särskild begåvning är ett tabu i dagens samhälle.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: