Mot en sämre värld

Jag kan inte annat än tänka att samhället utvecklas mot en ganska trång värld. Där man tappar oerhört mycket resurser när man stänger folk ute från sammanhang som t ex forskning och teknikutveckling.

Vi har byggt upp en skola som kräver att du ska ha en sorts intelligens för att räknas. Har du en varierad begåvningsprofil räknas du snabbt ut. Många med autism är ojämna i sina profiler.  Väldigt höga resultat inom vissa områden och låga inom andra. Skolan kräver att du klarar alla områden. Man har t o m skärpt kraven på just de områden som många med autism har svårt för. T ex ickeverbal kommunikation. 

Du kan befinna dig inom särskolan men vara oerhört begåvad på ett område och du kommer aldrig till din rätt.  Samhället har i förväg bestämt att den som inte kan reflektera över kunskapen inom SO inte får någon framtid inom teknik. Hur duktig du än är.

Mitt barn är begåvat. På sitt sätt.  Men i grundskolan krävs det mycket för att få behörighet till gymnasiet.  För att få en framtid. Så han är borträknad. Tillsammans med tusentals andra. 

Temple Grandin har sagt att utan ”autister” skulle vi inte ha några iPhones.  Utvecklingen har gått så långt framåt för att man tagit tillvara på den enorma resurs som människor med autism kan vara. Men nu är stora delar av den gruppen uträknade och bortsorterade från fjärde klass.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s