Kommunikation – det evigt återkommande

Att kommunikation är A och O tror jag att de flesta har förstått, men att det inte finns något som är för tydligt kan vara svårt att inse. ”Han är inte dum! Han vet.. ” Jo så är det kanske. Du har ett intelligent barn. Hen är smart. Men ändå förstår hen inte. Märkligt eller hur?

För oss som har hjärnor som automatiskt skapar en helhet kan det tyckas obegripligt att få samma frågor varje dag. Saker vi vet att vårt barn egentligen vet. Men är det inte. Vårt barn önskar innerligt förstå. Men har en hjärna som bygger sitt sammanhang på detaljer. Och detaljer ändras hela tiden. Och då får barnet inte grepp om sammanhanget.

NN vet att han bor i det där blå huset i Grönköping på Trädgårdsgatan 12. I alla fall gjorde hen det när mamma hade långt hår. Idag har mamma klippt håret kort. Hon ser inte ut som vanligt. Eller så har familjen köpt ny bil. Eller så var det en vikarie i skolan. Eller så var det en ny sorts flingor till frukost. Eller så åkte vi en annan väg till dagis/skolan. Eller så..

Det är en oändlig mängd detaljer som kan påverka ditt barns helhetsuppfattning och därför behövs du där för att underlätta. Bekräfta att allt är som det ska. Ett bildstöd kan vara det som gör att hen får lättare att känna sig trygg i vardagen. Och när man har lyckats skapa den tryggheten blir avvikelserna från vardagen också de lättare att hantera. Svara på ditt barns frågor med ord och bild. Och tecken om ni har lärt er det.

Det finns inget kommunikation som är för tydlig. Använd egentagna bilder. Kanske bilder som ditt barn själv har tagit. Min T har en bildserie på vägen mellan skola och fritids med bilder han själv fotat. Detaljer som vi aldrig skulle ha lagt märke till men som är hans hållpunkter för att hitta dit även om han skulle bli störd eller känna sig hotad på vägen. Trygghet är ju det vi vill ge våra barn allra mest. Och i de här fallen ligger tryggheten i hur vi kommunicerar.

Annonser

One Reply to “Kommunikation – det evigt återkommande”

  1. Vad bra skrivet! Man stöter ibland på uttrycket “Men han förstår ju så mycket, han förstår när vi pratar” – ja visst. Så rätt i en del situationer, och så fel i andra… Och det är inte lätt för oss omkring att förstå, men man får försöka i alla fall 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s