Tema Fördomar

Jag vet inte om det är fördomar eller om människor bara hakar fast vid begrepp som ger dem tröst och trygghet.. Jag kan se att vissa uttryck kan ge personen som använder sig av dem en viss försäkran. Klassikern att bara riktigt starka människor får barn med funktionshinder är en sån. Är man inte jättestark så ”slipper man” få ett barn med funktionsnedsättning. Jag är ledsen att ta er ur villfarelsen. Men antingen stärks man av det, går på knäna och/eller går under. Det finns alla varianter. Massor med föräldrar till barn med funktionshinder är sjukskrivna för utmattningsdepressioner. Någon form av kris tror jag att det blir för alla men hur vi klarar det är väldigt olika. Att man ”klarar” det beror inte på personlig styrka utan på att man måste. Varje dag.

En annan klassiker är att det går att fostra bort neuropsykiatriska funktionsnedsättningar genom att vara konsekvent. Jag skulle nog hellre vilja säga att det går alltid att få problemen att bli värre genom att vara oflexibel som vuxen.  Och det tror jag gäller alla barn. Att vara konsekvent på ett positivt sätt som förälder är att hålla vad man lovar. Och att vara sann mot sig själv. I övrigt kan nog den där konsekvensen dra dit peppar’n växer..

Jo, barn (och vuxna) med autism kan vara båda söta och kloka. Och roliga.

Nej, man måste inte se folk i ögonen. Det finns massor med människor som lever fullvärdiga liv utan att se in i ett enda par ögon. Och man måste inte ta det som en personlig förolämpning.

Nej, det är inte en olycka att få ett barn med funktionshinder. Det är en lycka att få barn.

Nej, det är inte synd om syskon till barn med funktionshinder. Det är synd om barn som inte får sina behov tillgodosedda. Det händer i alla sorters familjer.

2013-06-14 11.59.54

Annonser

3 Replies to “Tema Fördomar”

  1. Sit her og er 50% sjukskriven tom. torsdag, og har tenkt å be om meir. Utmatta. Tenåring med angst- og søvnproblem denne hausten (I tillegg til AS/ADHD/dyskeksi, men det ser bedre ut no), sjuåring med skulevegring og (trur eg) mulig dysleksi, og ein skule som kontant avviser muligheten, testing unødvendig. Om ho ikkje les som dei andre i klassen, skuldast det at foreldra stiller for lite krav. Mann som har vore sjukmeld frå august med truleg polycytemi, utredning på sjukehus først om fjorten dagar. ‘Jättestark’? No way. Sit på kontoret, på jobben, skulle jobbe. Mar mest lyst til å berre tute. Og vaklar mellom å finne trøst i og kjenne at det er kjempedeprimerande at andre har det som meg ;-( Jo, mest trøst! Særleg fordi du skriv som du gjer. Takk for at du skriv om dette, Anna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s