Tema Hjälpmedel – ta reda på vad som finns!

Jag inbillar mig att när man får ett barn med ett rörelsehinder/hörselskada/synskada så presenteras man inför de hjälpmedel som finns. Jag vet inte säkert men jag tror ändå att habiliteringspersonalen visar upp ungefär samma hjälpmedel runt om i landet. Behöver man en rullstol så får man det vare sig man bor i Skåne eller Lappland. Jag kan förstås ha fel och det finns förstås mer eller mindre generösa landsting/kommuner och mer eller mindre kunniga arbetsterapeuter.

När man får ett barn med en neuropsykiatrisk diagnos som autism eller som vuxen diagnostiseras med autism är det inte säkert att du ens får träffa en arbetsterapeut. Och man bör ha god kunskap om vilka hjälpmedel som finns, för det är inte så vanligt att man erbjuds några. Nätverkande med andra föräldrar är nog A och O (om du nu är förälder). Googlande. Sökande efter information. Olika landsting är som sagt olika generösa. Och en del kontaktpersoner glömmer den första insatsen i Lagen om särskilt stöd och service – nämligen Råd och stöd. Där borde rimligtvis information om vad man kan få för hjälp ingå.

Min T har varit inskriven på barnhabiliteringen sen han var tre år gammal. Nu har vi fått träffa en bra arbetsterapeut. Och blivit informerad om att vi hade kunnat få mycket mer tidigare. I och för sig har vi klarat oss bra men en del handlar ju om livskvalitet, Inte bara att överleva,

Bolltäcke fick vi prova ett – gigantiskt med jättestora bollar – i en månad när T var fyra år. Gillade vi det kunde vi köpa ett själva för ungefär sex tusen kronor.

Timstock fick vi ganska omgående – tjugo minuters. För tre år sen ungefär fick vi en sextio minuters också.

Bildprogram fick jag köpa själv. Vi har pictogram. Landstinget har Boardmaker. Men vi har bara fått hjälp med enstaka bilder,

Sigvarttavla – dygnstavla – fick vi när han var ca 7 år. Den är en jättehjälp för honom.

Trehjulig cykel får vi låna mot depostion till T blir myndig. Då ska den lämnas tillbaka enligt nya regler. Förr fick man cykel som hjälpmedel även som vuxen.

Kedjetäcke – vårt senaste tillskott. T sover som en bebis under åtta kilo kedjor. Svårt att fatta för mig men gillar han det så.. Jobbigt att bädda rent bara.

Numera är ju tekniken tillgänglig och billig med appar t ex så man är inte beroende av Handi och sånt. Vårt landsting har koncentrerat sig på att ha koll på appar för iPhone/iPad enbart. Så har man en Android är det inte lätt att ta reda på vad som finns. Det finns ett kognitivt hjälpmedel som heter Memoplanner. En del gillar den och en del tycker den är bökig. Comei har programvaror.. det är en djungel.

Vi använder inte så mycket appar. Vi har kvar våra gamla teacch-scheman och använder sigvarttavlan. Och nöjer oss med det så länge.

Lycka till i djungeln!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s