Tema Lek

Leka adekvat var ett begrepp som vi fick höra en del när T var yngre. Man menar förstås leka så som det är tänkt, men som förälder kändes det lite som att någon annan skulle bestämma vad T tyckte var roligt.

Jag minns när jag läste de första pekböckerna med honom och jag pekade.. han förstod aldrig att boken innehöll något utan bara att den var en grej som man kunde banka på eller slåss med eller stapla med. Just böcker tog det lång tid för honom att förstå. Så som de är avsedda. Han hade annan användning för dem. Inte adekvat användning.

Någon annan sätter upp reglerna för hur man ska förväntas leka. Och det är ju viktigt när man ska leka och fungera med andra att det finns en tänkt agenda. Som alla har klar för sig. Alla ska ha ungefär samma agenda. Annars brakar leken ganska snabbt. Som förälder, dagispersonal, skol/fritidspersonal måste man vara den som ser till att alla har förstått. Vara med och vara den som driver leken framåt. Till de har lärt sig grunderna för samspelet.

Hos oss är det en-till-en som funkar. Och jag tror att det är det som fungerar bäst i skolan också. Det blir lätt missförstånd och det svårt för en grupp barn med autism att se sin egen roll i en konflikt. Den där spontana förståelsen för andras upplevelse behöver lite skjuts och hjälp. Vi har utvecklat lekar efter T:s intresse. Vi leker fantasi/rollekar med bl a legofigurer. Vi brottas. Just nu är vi fast i en evighetskarusell av sten-sax-påse. Vi ser också på film tillsammans.

Men samspel kostar energi och man bör vara lyhörd för hur mycket barnet orkar. Här är det en stund och sen en stund ensam på rummet. Efter en skoldag gömmer han sig i svarta sinnesrummet på fritids tills det är dags att gå hem.

Leken är nyckeln till samspel och samspel är nyckeln till kommunikationen och kommunikationen är nyckeln till språket. Ibland går det inte att få fram alla nycklarna. Men den bit på väg man nått är värt allt.

Annonser

3 Replies to “Tema Lek”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s