Sömnstörning och medicinering vid autism och adhd

Många – inte alla – med autism och adhd har en lägre tillverkning av hormonet melatonin. Orsakerna är jag inte helt klar över men jag vet att adrenalin äter melatoninet. Säkert också kortisol. Stress alltså.

Oavsett orsaken har man svårt att sova utan melatonin. Tänk dig att vara trött men inte komma till ro. Du vänder och vrider på dig och efter att ha snurrat lakan några timmar går du upp. Jag tror de flesta av oss varit med om det någon gång. Melatonin är inte ett sömnmedel utan ett kroppseget hormon som man får som tillskott för att man har brist på det. Man sover inte av melatonin. Man blir sömnig. Om man är trött. Annars blir man bara sur och kinkig. Melatoninet är ute ur kroppen på tre timmar och har inga biverkningar. Tvärtom kan det förlänga livslängden på dem som får tillskottet eftersom sömnbrist (läs:brist på melatonin) kortar livslängden.

När tidningarna pratar om att vi medicinerar våra barn med sömnmedel är det ofta melatonin och cirkadin (ett melatoninpreparat) man menar. Utan kunskap om vad man skriver så kan det ju verka som att vi drogar våra barn.

Att ge sitt barn med adhd och/eller autism melatonin är ungefär som att ge ditt barn vitaminer när det behöver det.

Gav du din bebis D-vitamindroppar? Hemska människa!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s