Att se bakom beteenden – Gästinlägg från Spirar

Det börjar närma sig läggning, mellansystern börjar speeda upp.Varje kväll samma sak. När tröttheten kolliderar med oförmågan att gå ned i varv finner hon allt mer destruktiva sätt att hantera det. Hon börjar fara runt i huset, skrika, slå sig, skada sig, riva och bita sina små armar, bråka med sina syskon, bråka med oss föräldrar tills hon hamnar i ett otröstligt vakuum som låter henne gå ned i varv. Smärtsamt, smärtsamt för varje nedväxling. Smärtsamt för henne och smärtsamt för oss.

Jag lyssnar in henne, söker mönster i tid, beteende och känslor. Jag ser mönster i att det händer vid oförmågan att varva ned. Mellansystern ligger alltid i femmans växel vilket gör att allt går i en hög fart och det är svårt att fånga hennes uppmärksamhet. En kväll bygger jag en aktivitetsbana. Jag ger henne aktiviteter som låter henne explodera av energi, hålla ihop sig och fokusera, och som innebär lyfta och rulla tungt. Om man vill påverka aktivitetsnivån (arousal) kan man arbeta med kroppsinnet (proprioception) och känseln. Jag lade till lite balansövningar (vestibulärt) för att få henne att arbeta med att samla sig i en form hon tycker om (snurra, balansera på höjd osv). Gensvaret kom direkt. Istället för en bråkig tjej som mår dåligt har jag en glad tjej som hojtar -säg mer mamma, ge mig fler uppdrag. Vi använde oss av ärtpåsar, studsmatta, snöre på golvet, lite tyg och en medicinboll. Det kändes som om jag hade hittat en nyckel till min flicka.

Det har nu gått tre år och våra kvällar är betydligt lugnare här hemma. Det händer fortfarande att min flicka har svårt att varva ned men det visar sig mycket mer subtilt. Det kan vara när vi ligger i sängen vid nattning och hon inte kan koppla av i kroppen. Då kan jag lägga en filt med mycket ludd runt henne och massera henne eller erbjuda tryck så hon känner var hon börjar och slutar. Hon kan få trycka benet eller armen mot mig och jag håller emot så hon får utföra arbete med kroppen i en lugn form. Detta brukar ge henne ett lugn som tillåter henne slappna av och varva ned.

Storebror som också har autism har helt andra behov. Hans percpetionsstil är annorlunda. Hans aktivitetsnivå (arousal) är låg. Han är långsam i start och avslut och allt tar tid och måste ske i en omgivning med väldigt låg affekt. Han har behov av att arbeta med samma sinnen som mellansystern men av andra orsaker. Han upplevdes som problemskapande på förskolan då han tog stryptag på kompisarna (för att de skulle stå still medan han stod nära), rullade på kamraterna och höll fast dem. De andra barnen blev rädda för honom. Vi ville hjälpa honom ändra beteende då det försvårade hans chanser att få kompisar. Hemma började vi arbeta med värme och tryck. Här hade vi fantastiskt stöd av familjehundarna. Genom att få ligga mot dem och rulla över dem (han var liten och hundarna medelstora och robusta) fick han uppleva det lugnande trycket och värmen. Vi köpte stora väskor i tyg som släppte igenom luft och lät honom fylla dem med kuddar och kramdjur och krypa ned. Han kunde ligga i timmar och njuta av värmen och trycket. Det gav honom ro och lycka. Storebror har likt mellansyster stora sömnsvårigheter. På habiliteringen fick vi prova bolltäcke men det hjälpte inte. Jag kom på idén att ta en lång skummgummimadrass sy på kuddar som stoppning och sedan klä in madrassen med de fastsydda kuddarna i ett tvättbart fodral och hänga fast den på långsidan av hans säng. Nu kunda han krypa in under den mjuka men fasta ”kuddryggen”och kila in sig mellan den och sin säng. Detta gjorde hans sömn mindre orolig och om han vaknade lugnade trycket honom om natten. Andra övningar han älskar är att man rullar in honom i madrassen. Då tjuter han av skratt och säger -rulla mig som en bulle! Beteendet med fatshållningar och stryptag har helt försvunnit. Nu kan han uppleva tryck och värme på ett positivt sätt utan att det påverkar hans sociala kompetens negativt.

46378_10151296899697752_162066124_n

307674_10151296900697752_2035685977_n

385263_10151296903932752_1469927154_n

För några somrar sedan började vi bygga olika sinnesaktiviteter i trädgården. Vi tog stora och små läskflaskor och fyllde dem med betong. Tillsammans med en medicinboll blev det utomhusbowling som krävde tungt arbete. De gamla utslitna däcken på bilen blev pucklar på skogsodjuret Morris där barnen övar balans. Stockar och stubbar är perfekta för att öva balans på och finns naturligt i skogen där vi bor. En linbana mellan granarna ger många sinnesintryck när barnen kastade sig ut för att åka. Så på ett enkelt sätt skapade vi verktyg för barnen att hantera sina behov.

Alla problemskapande beteenden är självklart inte perceptionsrelaterade, men de som är kan oftast enkelt få en lösning med lite kunskap och nyfikenhet.

Lotta utbildningsledare på Spirar och mamma till tre underbara och unika barn
http://spirar.net

Annonser

One Reply to “Att se bakom beteenden – Gästinlägg från Spirar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s