Pubertet

Kan vi prata pubertet?

Det här är lite svårt tycker jag.. jag är uppväxt i en familj där man inte pratade alls.. om kroppen, sexualitet. Och nu plötsligt står man där. Och oavsett barn så bör man ju förbereda. Stötta. Lotsa.

Vad är ett OK beteende? Var får man gå utan underkläder? Vem får man ta på? Hur får man ta på andra människor? Vem får man närma sig? När? När får man ta på sig själv? Vad är det som händer med min kropp?

Jag försöker ta det i småstunder. Kommenterar en sak åt gången. Men jag vet inte om jag talar så att han förstår. Jag får liksom inget svar. Men å andra sidan fick jag heller ingen fråga… Jag tänker att man bör börja innan det händer situationer uppstår. Men kanske är vi alldeles för känsliga i omgivningen bara för att det är just sexualitet. Det är ju ingen konstigare än att få större fötter.

Efter att ha hört både på Bente Waeren och Peter Vermühlen så är jag ganska trygg i vad jag bör göra. Bör säga. Men jag är inte så bekväm i det. Eftersom jag inte är van att prata om det. Och det märks säkert. Jag får öva.

Jag tänker mig att man gör en Five point scale. Ett sorts diagram över olika områden. Sfärer. Var man kan göra vad. En för hemma i privata rummet – ensam. Där man får vara naken. Onanera. En för hemma med familj. Där man kan få gå i underkläder och där måste jag nog tyvärr sätta ett nakenförbud. För att det inte ska missförstås. Regler med undantag blir fel. Naken när bara familjen är hemma men inte när systrarna har kompisar? Nej, det får vara enkelt och rakt. O s v

Hur gör ni? Och hur har det gått?

Annonser

4 Replies to “Pubertet”

 1. Hej på dig!!
  Jag anar lite att du helst vill ha kommentarer om detta inlägget, men jag som bloggar vet om att man brukar uppskatta komplimanger av denna sort med….
  Så jag kör på och ger dig min komplimang och hoppas på att den uppskattas.

  Jag tycker du har en härlig blogg, charmig och samtidigt väldigt varmt skriven. Du skriver verkligen med hjärta och själ som du blandat på ett härligt sätt tycker jag.
  En stor tumme upp för din blogg!

 2. Hejsan =) håller med du har en varm och fin blogg…pubertet *hm* sexualitet, vett & etikett – ja…du!

  När, var och hur är det okej och vad är okej…håller med dig där, kring hemma att med våra barn är det bäst med tydliga regler som gäller alla som att hemma i hela familjen, har man kläder på sig (underställe eller mera) med tanke på ev. kompisar eller främmande (oanmälda) men i sitt egna rum med stängd dörr – är det okej att vara naken, onanera, undersöka sig själv och även att fråga frågor kring sin kropp…(även på toaletten)

  Sen i skolan är man påklädd utom efter gymnastiken – då man duschar!
  (inte okej att ta på sig själv eller andra där)

  Att ta på andra är endast okej om den personen också vill det, frågar man eller hur vet man det? Att ge en kram (påklädd) eller puss brukar falla sig naturlig men viktigt att ändå kanske berätta kring, att mera ta på med sexuell tanke bör man förklara, för där kan det vara svårt att läsa signaler även för dom utan NPF men att NEJ är alltid NEJ – att man kan fråga om lov…jag skulle vilja ge dig en puss är det okej?

  Om man nu börjar där…(pussar & /kramar)

  Hur tänker du kring ”blommor & bin” att prata om vad som är okej, kring sex i sig…att alla är olika, en del gillar samma kön osv.???

  Ps. kommer blogga sen om detta – intressant ämne, hur förbereder man barn/ung inom NPF kring allt sånt här…jag har pratat öppet med min dotter och varit tydlig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s