Jonathan – (inte) som andra barn?

Anna Sandström är en vanlig tvåbarnsmamma, till en Dominic och en Jonathan. Familjen bor i ett alldeles vanligt radhus i en vanlig stad i Sverige, med en ovanlig diagnos för en av sina söner. En dag, i sin frustration över samhällets otillräcklighet när utredningarna tog år efter år för hennes son, så bestämde hon sig att skriva den här boken.

Om boken:
En dag vänder sig Jonathan inte längre om efter oss när vi kommer in i rummet, hans ord har försvunnit och det är så tyst. När vi ropar Jonathan så ser han sig inte ens om. Har han problem med hörseln? Vi får tid till öronmottagningen och till logoped, men inser snart att hans problem är större än så. Medan specialisterna utreder och utreder står en familj där med en son så tyst, så tyst. Vid dryga tre års ålder kan han inte längre de ord han en gång kunde. Hans ordförråd är ungefär 10 ord. 
En älskad blond Jonathan som strax före sin femårsdag får diagnosen Autistiskt syndrom.

Boken är i två delar. Den första delen är berättelsen om Jonathan fram till dess att han fick sin diagnos, om sjukhusbesök, utredningar, små udda saker och hur vardagen kan vara för en familj där den yngsta sonen har autism.

Del 2 är mina personliga råd och tips för dig som står utan hjälp, kanske som vi i väntan på diagnos. Det är råd som inte är farliga att pröva, en beskrivning av de metoder som har fungerat för Jonathan, och i synnerhet Kommunicerande Samspel. Det finns också tips om hur man söker vårdbidrag, hur våra ansökningar såg ut och de böcker, filmer och internetlänkar som jag tycker har varit bra av allt det jag plöjt genom åren. 
 
Min förhoppning är att de metoder som fungerat för Jonathan också fungerar för någon annan, och att någon annan mamma får höra sitt språkstörda barn säga ”Min mamma, jag älskar dig!” såsom Jonathan gjorde i december. Som pratar mer och mer för varje dag och mer och mer förståeligt. Det är som att ha vunnit den högsta vinsten i världens lotteri! En son som nu uttrycker känslor, ber med ord om vad han vill ha, berättar om det varit en dålig dag på dagis eller att han har ont någonstans. Varje nytt ord är fortfarande en pärla i det stora halsband av pärlor hans språk nu börjar bli. Idag kan han säkert uppemot 1000 ord, talar i 6-8-ordsmeningar, allt mer och allt bättre. Så visst önskar jag att detta fungerar för något annat barn och därför måste jag bara dela med mig av det jag nu lärt mig.
 
Soliga hälsningar
Anna

Boken är utgiven på vulkan.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s