Kommunicerande samspel

Jag blev ombedd att skriva lite om Kommunicerande Samspel, eller som det heter på engelska Communicating Partners Program. Mitt möte med metoden kom när vår son var runt 2 år. Han har inte autism utan downs syndrom. En del av den träning vi skulle göra med honom var att träna honom i att kasta en boll fram och tillbaka för att träna turtagning. Enligt instruktionerna skulle man vara 2 vuxna med barnet, men jag var själv hemma med tvillingar så vi fick verkligen modifiera. Det tog månader innan jag lyckades få till detta och kunde dra en lättad suck. Bara några dagar senare kom den första boken om Kommunicerande Samspel som jag beställt, ”Communicate with your child”. Jag läste den från pärm till pärm och kände mig så lättad – varför hade ingen sagt att det var så HÄR jag skulle göra? Jag gick in i sovrummet där Xerxes lekte på sängen med en boll. Det enda jag gjorde var att härma och vänta. Plötsligt hände något – vi fann varandra och samspelade länge, utan krav, utan uppgifter att göra – vi bara hade roligt TILLSAMMANS.

Kommunicerande Samspel utvecklades först för föräldrar till barn med autism, men det visade sig snart att även andra grupper hade stor nytta av metoden. Bakom metoden finns forskning gjord av Dr James MacDonald. Tanken är inte att man ska tvinga barnet att ändra på sig utan att vi vuxna runt barnet ska ändra vårt sätt att bemöta barnet. Hur barnet agerar beror i stor utsträckning på hur vi vuxna gör. Vi ska inte dra ut barnet i vår värld utan kliva in i barnets egen värld och börja där. Tänk dig att du ska lära ditt barn att gå upp för en tappa, det funkar inte att stå längst upp och kräva att barnet ska klättra upp, istället måste du hjälpa henne upp för varje trappsteg.

Några grundstenar i Kommunicerande Samspel: Härma ditt barn. På det sättet visar du att det barnet gör eller säger är så viktigt för dig att du också vill göra det. Vänta. Ge ditt barn mycket tid att ta sin tur och ge respons. Inte bara ord. Kommunikation handlar om ALLT som barnet gör – inte bara ord/ljud/tecken. Ge respons. Visa ditt barn att kommunikation är viktigt, ge respons på barnets agerande, ljud och ord. Balanserad och matchad. Kommunicera på sätt som ditt barn kan kommunicera, se till att du och ditt barn gör/pratar lika mycket.

Det finns en hel del att läsa om metoden för den som vill. Här kommer några tips, men det finns fler.

Böcker:

På väg mot talet – James MacDonald, en slags dagbok med övningar som hjälper dig som förälder att ta till dig metoden. Utmärkt i samverkan med t.ex. förskolan. http://appelklyftig.com/produkter/books/mottalet.htm

Play to talk – James MacDonald & Pam Stoika, en mycket lättläst och ”skön” bok som beskriver idéerna och tankesätten i metoden. Inriktar sig mot föräldrar till barn med Autism (men passar lika bra för andra). http://appelklyftig.com/produkter/books/playtotalk.htm eller http://amzn.com/0978832027

Communicating Partners – James MacDonald, den tunga textboken för dig som vill djupdyka. http://amzn.com/1843107589

Internet: James MacDonalds egen webbsida www.jamesdmacdonald.org  
Kommunicerande Samspel på svenska  http://www.appelklyftig.com/samspel/ 
Svenska Yahoogruppen http://groups.yahoo.com/group/kommunicerande_samspel/  
Internationella yahoogruppen (där James MacDonald själv svarar på många frågor) http://health.groups.yahoo.com/group/communicating/

 Hälsningar Linda Sebek

Annonser

7 Replies to “Kommunicerande samspel”

    1. visserligen behöver barn med autism samspelsövning men kommunicerande samspel rör mer barn med språkstörningar eller uteblivet språk. ni har väl inte de problemen?

    1. På väg mot talet som är ett arbetsmaterial som man använder när man jobbar med sitt barn utan språk (eller med lite språk) är på svenska. Linda har översatt det med Dr Jims godkännande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s