Kloka Tina tänker till om mat!

Visserligen är det här inte gjort till barn med autism men tänket är detsamma: M som i underbar

Har fått tillåtelse att kopiera hela inlägget 🙂

Näringslära för barn

Mina pojkar har starka åsikter kring mat. Närmare bestämt äter de inte grönsaker, inte frukt, inte korv, inte viss typ av kött, inte fisk mm mm mm . Idag har vi pratat näringslära, och eftersom det funkade så över förväntan bra tänkte jag att någon annan kanske kunde ha nytta av det också.

Jag ritade en bild på en superhjälte. Sen gjorde jag tre staplar: Styrka, skydd, energi. (tänk TV-spel). Sen pratade vi om att äta mat av olika färger, och att olika mat ger olika typ av poäng. Kolhydratrik mat och fett är ”energi”. Frukt och grönt är ”skydd”. Proteiner är ”Styrka”.

Jag delade varje stapel i fem delar och de fick komma med förslag på vad superhjälten åt idag för att fylla på sin stapel. Jag kom också med förslag som de fick försöka placera in. För enkelhetens skull fyllde de olika mattyperna inte på olika staplar, utan bara en enda. Såhär blev det till slut:

Styrka: Korv, ägg, hamburgare, köttbullar (sen fick vi inte plats med mer)
Skydd: Morot och sallad, sylt (på gröten, jaja, det duger!), mango, banan, clementin
Energi: Ris, mangomilkshake, smörgås, havregryn och mjölk, potatis/pommes

Vi tittade på superhjälten och sen på våra tallrikar. Vad har du ätit idag för att fylla på energin? För att få mer skydd? För att bli starkare? Till och med N, som HATAR sallad, åt en liten bit, bara för att fylla på skyddsstapeln.

Det här är naturligtvis väldigt förenklat, men poängen är att få barnen att förstå att man behöver olika sorters mat. Det räcker inte med en sort.

Annonser

3 Replies to “Kloka Tina tänker till om mat!”

 1. Nu är jag i helt fel läsargrupp för att konkret ha nytta av det här inlägget men jädrar vad smart uttänkt! (jag har en 18-årig tjeja som äter allt och inget, numer LCHF-diet dock…hmm)

  För länge sedan jobbade jag som elev/lärar-assisten och även som assistent åt en kille på mellanstadiet med just Asperger, det här hade varit underbart att använda sig av, snacka om att på ett väldigt bra sätt motivera, och konkretisera kring just matsituationen.

  Ska titta runt lite mer tror jag, verkar vara en intressant blogg du har!

  Ha det bra!

 2. Jag har diagnoser: Asperger, Autism, Utvecklingstörning m.m.

  Snälla ni kom in och läs min blogg om mitt liv vetja!
  Att vara annorlunda liv med diagnoser!
  DELA OCH SPRID MIN BLOGG VIDARE!
  DET SKULLE BETYDAR MYCKER FÖR MIG OM NI GJORDE DETTA FÖR MIN SKULL!
  TACK I FÖR HAND!

  miamiamia.bloggplatsen.se
  mia2@home.se

  Jag bloggar för att jag vill öka kunskapen och förståelsen om Psykisk Ohälsa i samhället. Om du bloggar helt eller delvis om Psykisk Ohälsa, följ mig så följer jag tillbaks! Jag har: Autismspektrumtillstånd, Autism, ADHD, kronisk depression. För samarbete kontakta mig på: / mia2@home.se

  Jag och vill skriva lite om mina tankar i den stora världen och och leva ett annorlunda liv och vara annorlunda!
  Hoppas på många läsare som vill följs och följa mig i både vått och torrt! Hoppas att ni dela och sprida min blogg vidare m.m

  I både glädje och sorg, jag är en lipsill för det minsta lilla egentligen så får vi ser hur det går att blogga här. Har haft ett hård liv!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s