BTN – intensivträning

Jag är dålig på källhänvisningar och glömmer var jag läst olika saker men för inte så längesen läste jag i Ögonblick eller Föräldrakraft att det gjorts en studie som visat att det inte har så stor betydelse vilken träningsmetod man väljer till sitt barn med autism. Resultatet blir ungefär likvärdigt om föräldrarna tror på det och är engagerade.  Det låter vettigt. Man erbjuds ju olika träningsmetoder i olika landsting och det skulle innebära att en metod egentligen inte är sämre än någon annan.

Vi valde en form som kallas BTN – BeteendeTerapeutiskt Nätverk. Med betoning på Nätverk. Torsten har sedan han var tre år gått på specialförskola och fått teacchträning där. I nätverket som bestod av Torsten, oss föräldrar, habiliteringspedagog/kurator/logoped och förskolepersonal kom vi överens om vad vi skulle jobba med. Till grund låg PEP-r-testet. T ex kunde vi komma överens om att jobba med att räkna kategorier… frukt. Torsten kunde räkna äpplen och han kunde räkna päron, men han kunde inte räkna frukt. Då jobbade förskolepersonalen med det med hjälp av teacch varje dag en stund och vi införlivade såna uppgifter i vardagen under den tiden. Bordsträning fungerade inte hemma hos oss och att få in träningen i vardagen har fungerat toppenbra. Teacch-träningen har filmats och vid nätverksträffarna (var åttonde vecka i två år) tittade vi både på live-situationer och på inspelat material. Vi har inte jobbat med att modifiera beteende så mycket. Det har inte varit ett önskemål från oss föräldrar. För oss har förståelse för omvärlden och kommunikation/samspel varit det viktigaste.

Vid några tillfällen har barnhabiliteringen bjudit in alla föräldrar och personal som jobbat med BTN i vårt landsting till träffar med föreläsningar och gruppdiskussioner. Den här träningen pågick när Torsten var 3-6 år. Det är en fördel om man kommer igång före fyra års ålder.

Som jag skrev låg Pep-testet till grund och under hela arbetet har vi stämt av mot pep-testet och utarbetat både kortsiktiga och långsiktiga mål så att vi inte ska tappa fokus på vad träningen egentligen ska leda till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s